Passa al contingut principal

LA NOTA POSITIVA
Un fong comestible devora el plàstic i podria netejar els nostres abocadors.

 El poliuretà és un dels productes sintètics més contaminants al món, perquè, un cop que s'ha produït aquest material, és impossible biodegradar-lo. Aquest plàstic s'empra en tots els aspectes de la vida quotidiana, des de mànegues fins a seients per a autobusos. El principal avantatge d'aquest material, naturalment, és que és barat, però el seu cost ambiental és altíssim. Almenys això es creia abans de descobrir el meravellós Pestalotiopsis microspora.

El descobriment del "fong menjaplàstic" va ser el fruit inesperat d'una expedició de la Universitat de Yale a l'Amazones. A l'internar-se en la jungla equatoriana, el grup d'estudiants es va dedicar a buscar plantes i a conrear-ne els microorganismes. Un d'aquests, el Pestalotiopsis microspora, és capaç de consumir plàstic, però el més sorprenent és que el fong pot sobreviure una dieta de plàstic en un ambient sense oxigen, el tipus de condició que es dona en el fons dels abocadors.🌞NOTES AL MARGE


 PÈLS A LA LLENGUA

> L'Estat espanyol destina en 6 anys 0 euros a la producció de cine en català i 400 milions al que es fa en castellà...

> Les versions doblades o subtitulades en català amb diners públics no arriben a Netflix    

326 títols del catàleg de Netflix tenen una versió doblada o subtitulada en català que la plataforma no ofereix i que haurien costat més de 7 milions d'euros a la Generalitat de Catalunya. Un estudi mostra que a la plataforma digital només es poden veure en català dues pel·lícules en versió original, dues més de subtitulades i cap de doblada.

CANVI, QUIN CANVI?

El problema actual és que la quantitat de gasos naturals amb efecte d'hivernacle (vapor d’aigua i diòxid de carboni) a l'atmosfera ha augmentat i que s'hi ha abocat, a més, gasos amb efecte d'hivernacle no presents de forma natural a l'atmosfera. Això posa en perill la composició, la capacitat de recuperació i la productivitat dels ecosistemes naturals i, en conseqüència, el mateix desenvolupament econòmic i social, la salut i el benestar de la humanitat.


Comentaris